Het ontstaan van Tobia

Digitale catechese?

Op weg naar een digitale catechese? Neen hoor met Tobia willen we een en-en verhaal brengen waarmee we de communicant maar ook de ouders, broertjes en zusjes willen meenemen op weg naar Jezus. Het geheel bestaat uit fysieke momenten in de catechese of voor een kinderwoorddienst en daarnaast een schat aan digitaal materiaal.

We ontdekten per toeval théobule op een Franse website en zo kreeg ons idee vleugels. De tekenfilmpjes mogen we gebruiken en zo spaarden we een hoop extra werk uit.

In de loop van de komende maanden en jaren werken we Tobia verder uit.

Aanvraag Space for Grace

De reacties op ons project zijn positief en we merken dat ook leerkrachten interesse hebben in Tobia, maar we weten ook dat we niet voldoende tijd en middelen hebben om de kracht van Tobia volledig uit te bouwen. Dus dienen we een aanvraag in bij Space for Grace.

Tobia zou moeten kunnen uitgroeien tot een nieuwe geloofstaal voor eerstecommunicanten en kinderen van 5 tot 10 jaar.

Innovatiecoach

Net zoals elk project krijgen we een innovatiecoach toegewezen om ons project te verfijnen voor de beslissing van Space for Grace.

Een uurtje tijd kregen we om – via Zoom – ons project voor te stellen en samen te brainstormen over de mogelijkheden. De klik was aanwezig en dan merk je plots dat Tobia nog zoveel meer mogelijkheden kan hebben dan wat wij als projectgroep dachten. We denken bij onszelf …. als we winnen moeten we zeker opnieuw samenkomen.

De uitslag

Met aan bang hartje, zoals leerlingen die de uitslagen van hun eindexamen afwachten, zitten we te wachten op de uitslag van de jury. We zijn weerhouden maar krijgen niet wat we hadden verwacht.

Gemengde gevoelens, maar we kunnen ons vinden in de mening van de jury. We krijgen de kans om samen met IDGP ons project verder uit te werken maar moeten Tobia weer in vraag stellen. Is dat de juiste weg om jonge gezinnen tot bij Jezus te krijgen?

Op weg met het IDGP

En vanaf dan vertrek te trein. Samen met Sylvie en Hilde van het IDGP gaan we op zoek naar wat of wie Tobia is, wat de mogelijkheden zijn, hoe we onze nieuwe geloofstaal mogelijk kunnen maken. We krijgen hiervoor drie jaar de tijd van Space for Grace.

Al snel beslissen we dat we gaan verder bouwen op Tobia, maar dat er meer inhoud moet komen. We gaan op zoek naar mogelijkheden, naar inhoud, naar vragen, …. het brainstormen is begonnen.

Bezoek aan Brugge

We hadden het al gezegd, we wouden zeker de innovatiecoach verder betrekken in onze zoektocht. Tijdens een bezoek aan Brugge trok zij het project verder open, Tobia is niet enkel de knuffel voor kleinere kinderen, neen het zou een project kunnen worden om iedereen van kind, puber en jonge volwassenen te inspireren.

Het klinkt prachtig maar hoe en wat?

We zoeken een werkgroep

Om Tobia verder uit te bouwen zijn we op zoek naar extra mensen, geef je catechese, ben je godsdienstleerkracht, ben je jong en gelovig, …. jouw achtergrond maakt niet uit. Als je zin hebt om samen met ons mee te denken om van Tobia de nieuwe geloofstaal te maken dan ben je van harte welkom.